keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Pyydys, johon jää ihan mielellään

Teen melko harvoin mitään makeita rahkaleivonnaisia. Ainoita säännöllisiä poikkeuksia on tämä omena-ansa, joka syksyyn kuuluva ihana rahkatäytteinen kakku. Ohje taitaa alunperin olla jostain vuosien takaisesta Pirkka-lehdestä. Maut sulautuvat yhteen niin pehmeästi, että tästä on pitänyt moni sellainenkin, joka maitorahkan makua muutoin vierastaa. Vatkaintakaan ei tarvita, joten tämä valmistuu kirjaimellisesti käden käänteessä :) Suosittelen kokeilemaan, mutta varoituksen sananen: tämä on h-y-v-ä-ä!


Omena-ansa
noin 12 annosta

Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 dl juoksevaa margariinia

Puoleen pohjataikinasta lisätään:
150 g vaniljajogurttia
1 muna
(½ tl kanelia)

Väliin:
½ l omenakuutioita (hapokas lajike)
500 g maitorahkaa
2 tl vaniljasokeria
1 dl sokeria
3 munaa

Pinnalle:
½ pohjataikinan muruseoksesta
(½ tl kanelia)

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon juokseva margariini. Jaa seos kahteen osaan ja sekoita toiseen puoleen taikinasta jogurtti ja kananmuna (myös vaniljasokerilla ja ripauksella tavallista sokeria höystetty maustamaton jogurtti toimii). Kaada se puoli taikinasta, johon jogurtti on lisätty, voideltuun ja korppujauhotettuun piirakka- tai irtopohjavuokaan (halkaisija vähintään 25 cm ja korkeus 4 cm). Kuori (paitsi kotimaiset) ja kuutioi omenat. Ripottele kuutiot pohjalle. Mausta rahka sokerilla ja vaniljasokerilla. Sekoita rahkan joukkoon kananmunat. Levitä rahkaseos omenakuutioiden päälle. Ripottele pinnalle loput pohjataikinan muruseoksesta, lisää kanelia niin halutessasi. Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Tarjoa täysin jäähtyneenä.

2 kommenttia:

Kiitos kun jätät kommentin käynnistäsi!