maanantai 22. huhtikuuta 2013

Samettisempaa kuin itse sametti

On meillä pöydässä nähty viime aikoina muutakin kuin jälkiruokia ja leivonnaisia. Maa-artisokkakeittoa olen syönyt muutaman kerran erinäisissä yhteyksissä, ja menetin sydämeni sille jo ensimaistamisella. Tämän ohjeen olen saanut anopiltani, jonka versiossa päällä oli paistettuja sieniä. Tätä keittoa kanssamme syömässä ei ollut sienenystäviä, joten vaihdoin kaveriksi rapeaksi paistetun pekonisilpun, joka toimi myös erittäin hyvin. Myös uunissa paahdettu, murusteltu parmankinkku kävisi tähän jos haluaa astetta juhlavamman version. Minä tein tätä alkuruoaksi, mutta voisin hyvin tehdä myös vaihtelun vuoksi ihan tavallisen kasvissosekeiton sijaan arkipöytään, mistää hifistelystä ei siis ole kyse. Mutta pirun hyvää tämä on, uskokaa pois.



Maa-artisokkakeitto
(alkuruoaksi noin neljälle, pääruokana kahdelle)

Ainekset:
500 g maa-artisokkaa
3-6 jauhoista perunaa, koosta riippuen
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
Nokare voita
0,5 litraa kasvislientä
2 dl kuohukermaa
Suolaa
Valkopippuria
Muskottipähkinää

Kuori ja pilko perunat, maa-artisokat ja sipulit. Kuumenna rasva kattilassa ja kuullota kasviksia muutaman minuutin ajan. Lisää kasvisliemi ja keitä 15-20 minuuttia, kunnes kaikki ainekset ovat kypsiä. Soseuta tasaiseksi vaikka sauvasekoittimella, lisää kerma ja mausteita oman makusi mukaan ja kuumenna. Alkuperäisessä ohjeessa muskottipähkinää ei ollut, mutta se sopi keiton makuihin erittäin hyvin. Tarjoa sellaisenaan alku- tai pääruokana, tai lisää haluamaasi lisuketta pinnalle (pekonia, paistettuja sieniä, krutonkeja tms.).


2 kommenttia:

  1. oijoi, tää on ollu mielessä, kun tuli tilattua työpaikalle noita artisokkia, testaamaan heti viikonloppuna!

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin käynnistäsi!