perjantai 2. marraskuuta 2012

Tuoreen leivän tuoksua

Meillä ei karpata. Meillä syödään leipää, leipää, leipää. Niin uskomattomalle kuin se voi kuulostaakin nykyisten hypermarketien leipäosastojen äärellä, niin silti minua välillä kyllästyttää kauppojen leipävalikoimat. Sitäpaitsi, kaikki tuoreet herkkuleivät myydään usein epäinhimillisellä kilohinnalla, ja periaatteesta en maksa vehnäjauhoista, suolasta, vedestä ja hiivasta seitsemää euroa/kilo. Nokkelimmat voivat tässä vaiheessa jo päätellä seuraavan siirtoni. Superhyvä kauraleivän ohje siis tulossa, bongasin sen taannoin täältä. Tämä on tosi helppo tehdä, mutta aikaa kohottamisiin kuluu yhteensä 3 tuntia, eli ihan pahimmassa kiireessä en alkaisi ehkä tätä leipomaan. Hyvin onnistui kuivahiivallakin, vaikka nesteenä onkin kylmä vesi. Itse rapeutin vielä leivän pintaa suihkuttamalla uuniin/leiville muutaman kerran paiston aikana vettä sumutepullolla. NAM, taidan ottaa vielä palasen.


Kauraleipä
3-4 kappaletta

50 g hiivaa TAI 2 pss kuivahiivaa
1 l kylmää vettä
1 rkl suolaa
3 dl kaurahiutaleita
noin 2 l vehnäjauhoja


Murenna hiiva taikinakulhoon. Kaada vettä vähän päälle ja liuota hiiva siihen. Lisää loppu vesi ja suola. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se kaurahiutaleisiin ja heitä veden ja suolan joukkoon. Alusta lähes kaikki jauhot koneella tai käsin taikinaan ja vaivaa niin kauan, että taikina irtoaa kulhon reunoista. Ripottele ohut kerros jauhoja taikinan pinnalle ja peitä kulho leivinliinalla. Kohota noin 2 tuntia huoneenlämmössä. Hiero taikina uudelleen kimmoisaksi kulhossa ja nosta jauhotetulle pöydälle.

Jaa taikina 3 tai 4 osaan riippuen siitä, minkä kokoisia leipiä haluat. Veikkaisin, että vuoassa tehtynä 4 leipää olisi sopiva määrä. Leivo pyöreitä, pitkulaisia tai minkä vaan muotoisia leipiä, voit vapaasti toteuttaa taiteellisia kykyjäsi tässä kohtaa. Ripottele niiden pinnalle kerros jauhoja ja nosta leivinpaperin päälle pellille. Pane leivinliina päälle ja kohota leipiä noin tunti. Tee muutama viilto leipien pintaan terävällä veitsellä. Paista uunin alaosassa 275 asteessa noin 10 minuuttia. Alenna lämpötila 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä 10-20 minuuttia. Jäähdytä leivät ritilällä ilman leivinliinaa, jotta pinta pysyy rapeana.

2 kommenttia:

  1. ihanaa,kyl itse tehty leipä on parasta. näyttää todella ihanalta :) joo huomannu itse kanssa että kauppojen leipävalikoimat alkaa kyllästyttään itseäkin. kannattaa kokeilla jos on lidli lähellä missä olis paistopiste,niin heidän ihania tuoreita ja edullisia leipiä,piirakoita yms :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän lähimmissä Lidleissä ei oo paistopistettä, harmi vaan. Ne on kyllä tosi hyviä ne leivät ja sämpylät ym., mutta ei ihan kevyimmästä päästä...

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin käynnistäsi!