maanantai 18. helmikuuta 2013

Osterilla tai lähes ilman

Tässä postauksessa haluan ylistää yhtä monelle vähän vieraampaa tuotetta, nimittäin osterikastiketta. Hui, miten pelottavalle kuulostaa, melkein voi kuvitella miten limaiset osterit mönkivät pullossa epämääräisessä liemessä... vaan metsään meni! Osterikastike on yksi kiinalaisen keittiön ja ihanien kastikkeiden perusaineksista. Paksu, suolaisen makea, täyteläinen kastike sisältää nimestään huolimatta yleensä osteria ehkä prosentin-parin verran (suolaakin voi olla jopa kymmenkertainen määrä osteriin verrattuna), joten ennakkoluulot romukoppaan ja kokeilemaan tätä ihanuutta, vaikka allaolevan ohjeen mukaan. Osterikastike sopii mainiosti myös kanaruokiin ja maustamaan kaikenlaisia wokkeja. (Myönnettäköön muuten, että itsekin olin epäluuloinen kun ostin ensimmäistä kertaa osterikastiketta, mutta sen jälkeen sitä onkin löytynyt jääkaapista lähes aina.)


Naudanlihaa ja kasviksia osterikastikkeessa

500 g naudan sisäpaistia
2 porkkanaa
300 g parsakaalia
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
100-150 g tuoreita herkkusieniä
1 dl osterikastiketta
2 dl vettä
3 rkl maissitärkkelystä (Maizenaa)
1/2 tl inkiväärijauhetta
mustapippuria
1/2 nippua basilikaa tai korianteria

Leikkaa liha ohuiksi lastuiksi (onnistuu helpoiten, jos liha on kohmeista). Valmistele sitten kaikki kasvikset valmiiksi, jotta voit sitten keskittyä paistamiseen eikä mikään aines mene ylikypsäksi siksi, että toinen homma on kesken. Pilko porkkanat tikuiksi, parsakaalin kukinnot melko pieniksi, sipuli lohkoiksi, valkosipuli hakkelukseksi ja herkkusienet viipaleiksi.

Lämmitä korkeareunainen paistinpannu kunnolla kuumaksi ja lorauta öljyä pannulle. Ruskista lihat parissa osassa ja siirrä sivuun odottamaan. Lisää pannulle öljyä ja wokkaa porkkanat, parsakaalit ja sipuli niin, että niihin jää reilu purutuntuma. Siirrä syrjään odottamaan. Lisää öljyä pannulle ja ruskista herkkusienet kunnolla. Siirrä syrjään, laske levyn lämpötilaa ja lisää tilkka öljyä, jälleen kerran. Lisää pannulle valkosipulinkynnet, varo polttamasta. Lisää joukkoon osterikastike ja vesi johon on liotettu Maizena. Anna kiehahtaa, lisää mausteita. Sekoita joukkoon kaikki aiemmin paistamasi ainekset ja kuumenna, tarkista maku. Jos tarvitset suolaisuutta, lisää hiukan osterikastiketta tai soijakastiketta. Tee basilikasta tai korianterista karkeaa hakkelusta, sekoita kastikkeen joukkoon ja tarjoile riisin tai nuudelien kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätät kommentin käynnistäsi!