perjantai 15. maaliskuuta 2013

Pitsaa ei-niin-perinteiseen tyyliin

Pitsaa tulee tehtyä aina silloin tällöin, yleensä jonkun perheenjäsenen toiveesta. Niin tälläkin kertaa, kun uusimmassa Pirkka-lehdessä ollut avokadopitsan ohje herätti mieheni mielenkiinnon. Päätin kerrankin toimia ohjeen mukaan, ainakin melkein. Pientä skeptisyyttä huokuen ostin jopa sitruunapestoa, jota ohjeessa käskettiin laittaa, ja suosittelen jokaista ohjetta kokeilevaa vaihtamaan sen välittömästi tavalliseen pestoon ja puristamaan ennemmin vaikka sitruunamehua pitsan päälle. Pesto on pestoa ja sitruuna sitruunaa, niitä ei kuulu laittaa samaan purkkiin, piste. Eri asia on sitten tuore itse tehty pesto, johon sitruuna varmasti hyvinkin sopii, mutta purkkipestossa yhdistelmä ei kyllä toiminut. Omaan makuun avokadopitsa oli muutenkin vähän turhan mietoa, vaikka muuten maussa ei valittamista ollut. (Tunnustettakoon tässä vaiheessa, että laitoin kyllä ohjeesta poiketen vähän punaista chiliä päälle, koska pelkäsinkin maun jäävän valjuksi.) Toiset pitsat täytin sitten muuten samoin, mutta avokadon tilalle vaihdoin ilmakuivatun kinkun ja ai, ai kun tulikin hyvää. Tässä ohje nyt sellaisena miten sitä itse muuntelin.

Tuoretäytteiset pitsat
4 kpl


Pohja:
2 dl vettä
1 ps (11 g) kuivahiivaa
1/2 tl suolaa  
4-5 dl vehnäjauhoja
2 rkl oliiviöljyä 

Tomaattikastike:
1 valkosipulinkynsi
1/2 rkl oliiviöljyä  
3 dl tomaattimurskaa
1 tl oreganoa
1/2 tl suolaa 
Mustapippuria
Täyte: 
noin 4 dl juustoraastetta
1 pkt (150 g) mozzarellaa
4 rkl pestoa  
1-2 punaista chiliä (mietoja)
 2 avokadoa tai ilmakuivattua kinkkua 12 siivua
 Kirsikkatomaatteja
1 ruukku rucolaa
Balsamicoa

Lämmitä vesi noin 42-asteiseksi. Sekoita joukkoon kuivahiiva, suola ja vehnäjauhot vähitellen. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Alusta taikina tasaiseksi, pehmeäksi taikinaksi. Anna kohota liinalla peitettynä 15-20 minuuttia. Jaa taikina neljään osaan. Kauli palat soikeiksi ja nosta leivinpaperin päälle pellille, yhdelle pellille mahtuu 2 pitsaa.

Hienonna kuorittu valkosipuli ja kuullota se kasarissa. Kaada joukkoon tomaattimurska. Mausta oreganolla, suolalla, sokerilla ja pippurilla. Anna kiehua hetken aikaa (5-10 minuuttia). Levitä pohjien päälle tomaattikastike, juustoraaste ja viipaloidut mozzarella ja chili. Pirskottele pinnalle pestoa. Paista 225-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 10 minuuttia.

Viipaloi kuoritut avokadot. Puolita kirsikkatomaatit. Levitä avokadoviipaleet tai ilmakuivattua kinkkua 3 siivua/pitsa, tomaatit ja rucola kuuman pitsan päälle. Roiski päälle balsamicoa. Tarjoa heti tai lisää ainakin tuoretäytteet vasta juuri ennen tarjoilua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätät kommentin käynnistäsi!