perjantai 22. maaliskuuta 2013

Aina ei voi onnistua, joskus onneksi voi

Periaatteessa pidän hyvinkin paljon ranskalaisen keittiön antimista. Jostain syystä sen tyylistä ruokaa ei silti juuri koskaan meidän keittiössä synny. Nyt tein kuitenkin poikkeuksen ja perehdyin klassikkoon nimeltä Tarte Tatin (kuvaavampi nimi lienee jotain omenakeikauskakun tapaista).

Meillä käy usein niin, että jos jotakin ohjetta on kovasti hehkutettu, odotukset ovat niin korkealla että lopputulos ei välttämättä riitäkään täyttämään niitä, mutta tällä kertaa kävi päinvastoin. Tämä oli ihan m-i-e-l-e-t-t-ö-m-ä-n hyvää! Iso bonus myös siitä, että torttu oli helppo ja melko nopeakin tehdä. Karamellisoitunut sokeri, kirpakat omenat ja taikina jonka kalorimääriä ei toivottavasti kukaan viitsi laskea... nam nam! Lisäksi tämän tyyppiset leivonnaiset ovat aina enemmän tai vähemmän rumia, joten ulkonäön suhteenkaan ei kannata paineita ottaa :)

Ohjeita oli netti pullollaan, ja niistä versioiden muotoutui yksi resepti lisää, olkaapa hyvät:



Tarte Tatin

Taikina:
3 dl vehnäjauhoja
2,5 dl tomusokeria
100 g kylmää voita

Sekoita jauhot ja tomusokeri keskenään. Lisää sekaan pieneksi paloiteltu voi. Nypi murumaiseksi seokseksi, lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Muotoile taikina palloksi ja laita jääkaappiin odottamaan (tämä on olennaista, sillä lämmin taikina ei kestä kaulitsemista).

Täyte:
100 g voita
1 dl sokeria
1 dl tummaa ruokosokeria (muscovadoa)
2 rkl calvadosia
2-3 isoa Granny Smith-omenaa

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa ne koosta riippuen 6-8 lohkoon per omena. Ota uuninkestävä paistinpannu, jonka halkaisija on 24-28 cm. Laita pannu levylle, voi ohuina viipaleina pannulle ja sen alkaessa sulaa lisää sokerit ja calvados. Kuumenna hiljalleen ja keitä seosta muutama minuutti välillä sekoitellen. Asettele omenalohkot pannulle vieri viereen ja anna kiehua vielä hetki, kunnes seos alkaa karamellisoitua.

Ota sillä välin taikina ja kaulitse se pannun kokoiseksi tai hiukan suuremmaksi. Sammuta levy, asettele taikina pannulle ja käännä ylimenevät reunat pannun pohjaa kohti. Tökkää haarukalla joitakin ilmastointireikiä taikinaan. Paista uunin keskivaiheilla noin 25 minuuttia, kunnes taikinapohja on saanut kauniin ruskean värin.

Anna tortun levätä pannussa muutama minuutti uunista oton jälkeen (ei liian kauan, ettei torttu jämähdä pannuun kiinni karamellin kovettuessa jäähtyessään), aseta sen jälkeen iso tarjoilulautanen pannun päälle ja kumoa torttu ylösalaisin. Tarjoa torttu lämpimänä tai haaleana vaniljakermajäätelön kera ja rakastu.

4 kommenttia:

  1. Täältähän löytyi kiva uusi blogi!! Ihanaa Tarte Tatin, tulee ihan vesi kielelle!!

    VastaaPoista
  2. Oih, näyttää varsinaisen herkulliselta! =)

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin käynnistäsi!