perjantai 7. kesäkuuta 2013

Ylijäämäpalat vs. herkkupalat

Voileipäkakkuja tehdessä jäljelle jää isot kasat leivistä leikattuja kuoria. Minulla on tapana heittää ne pussiin ja pakastaa myöhempää käyttöä varten. Välillä kuutioin palat ja paahdan niistä kuivalla pannulla krutonkeja keiton tai salaatin päälle, mutta tämä seuraava ohje on meidän perheen superherkku. Usein teen näitä niihin hetkiin, kun lapset on saatu nukkumaan ja miehen kanssa käperrymme sohvalle katsomaan boksilta jotain tv-sarjaa. Nämä ovat ihania ihan näinkin, mutta myös salaatin kaverina tai dippailtuna kasvisten kera. Sipsit ovat out, leipätikut in!

Olisi kiva myös kuulla, mitä käyttöä te muut olette näille kuorenpaloille keksineet?


Leipätikut

Useampi kynsi valkosipulia
Oliiviöljyä
Voita
Paahto- tai/ja ruisleivän kuoripaloja haluttu määrä 
(tai niiden puuttuessa leivästä leikattuja noin 1 cm suikaleita)
(Ripaus suolaa)

Kuori valkosipulin kynnet ja pilko karkeasti muutamaan osaan (liian pienet palat kärähtävät helposti), Kuumenna pannulla tilkka oliiviöljyä ja saman verran voita, kuullota valkosipuleja hetki rasvassa. Heitä kuumalle pannulle leipäpalat ja pyörittele niin että rasva imeytyy niihin mahdollisimman tasaisesti (tarkoitus ei ole kuitenkaan imeyttää joka palaa täyteen rasvaa vaan maustaa). Jos teet pienen määrän, voit hyvin paistaa nämä pannulla rapean kullanruskeiksi, mutta jos leipää on paksumpi kerros rapeaksi paistaminen onnistuu helpoiten, kun pannulla pyöräytyksen jälkeen levität tikut uunipellille leivinpaperin päälle ja paahdat 225-250 asteisessa uunissa muutaman minuutin ajan. Mausta tarvittaessa vielä ripauksella suolaa. Tarjoa lämpiminä ja ihastu :)


tiistai 4. kesäkuuta 2013

Eväsretken parasta antia: eväät

Leipä on kyllä hyvää tarjottavaa vieraillekin. Kahvipöydässä usein ihan perusvoileivätkin katoavat nopeasti parempiin suihin, eikä vaadi emännältä paljoa vaivaa tai aikaa. Tällä kertaa tein tarjottavaa piknikhenkiseen pihatapaamiseen, ja mikäs sen helpompaa tarjota ja syödä kuin kolmioleivät. Ohjettakin jo toivottiin, eli tässäpä tulee:


Kolmioleivät

Paahtoleipää tarpeen mukainen määrä

Meetvurstitäyte:
(noin 30 valmista leipää)
100 g meetvurstia
1 punainen paprika
1/2 sipuli tai punasipuli
200 g paprikatuorejuustoa
150 g creme fraichea

Tonnikalatäyte:
(noin 20 valmista leipää)
1 prk tonnikalapaloja öljyssä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 iso maustekurkku
Mustapippuria
Ruohosipulia tai kevätsipulin varsia

Valuta tonnikalasta enin öljy pois. Silppua täytteiden ainekset pieniksi ja sekoita yhteen tasaiseksi tahnaksi. Maista ja mausta tarpeen mukaan. (Täytteet voi tehdä myös monitoimikoneessa, älä tällöin aja kuitenkaan liian sileäksi, pientä purutuntumaa olisi hyvä jäädä). Paahda leivät kevyesti. Jaa täytettä parin ruokalusikallisen verran joka toiselle leivälle, levitä tasaisesti. Aseta toinen leipäviipale kanneksi. Leikkaa terävällä veitsellä ohuelti reunat pois ja halkaise kolmioiksi. Nauti.

maanantai 27. toukokuuta 2013

Ranskalaista & perunaa

Kesäaikaan ei aina tee mieli syödä kovin raskaasti ja lämmin ruokakaan ei tunnu aina maistuvan. Ruokaisat salaatit ovat ihana vaihtoehto hellepäiviin, ja mahdollisuuksiahan riittää. Itse olen erityisen ihastunut salaatteihin, joissa käytetään perunaa (uusista perunoista saa muuten myös vallan mainioita salaatteja). Tämä salaatti on yllättävän täyttävää ja sopii ruoaksi ihan sellaisenaan tai patonkiviipaleen kera nautittuna.


Nizzan salaatti

6 keitettyä perunaa
1 punasipuli
200g vihreitä papuja (tuore tai pakaste)
3 tomaattia
1/2 kurkku
1 jääsalaattiruukku
1 prk tonnikalaa öljyssä
1/2 prk anjovista
1-2 rkl kapriksia (pieniä)
Kalamataoliiveja kourallinen
5 keitettyä kananmunaa

Kastike:
3 rkl oliiviöljyä
1,5 rkl vaaleaa balsamicoa
1 tl Dijonsinappia
Suolaa
Mustapippuria

Keitä kananmunat kypsiksi. Keitä pakastepapuja ohjeen mukaan muutama minuutti (tuoreita papuja 8-10 minuuttia) ja laita sitten odottamaan kylmään veteen jotta kypsyminen loppuu ja rapsakkuus säilyy. Kuori keitetyt (jäähtyneet) perunat ja pilko kuutioiksi. Pilko sipuli, tomaatit ja kurkku, revi salaatti. Tee tässä vaiheessa kastike sekoittamalla kaikki aineet yhteen (suolaa varoen, sillä kalat, kaprikset ja oliivit tuovat suolaisuutta salaattiin) ja kääntele kastike varoen kasvisten joukkoon. Valuta tonnikalasta enin öljy pois ja ripottele salaatin pinnalle anjovisten, kapristen ja oliivien kanssa. Kuori ja lohko kananmunat, valuta pavut ja pilko halutessasi hiukan lyhyemmiksi. Asettele kauniisti salaatin päälle ja nauti.

torstai 23. toukokuuta 2013

Ulkoistusta :)



Jos kerran sisällä sisutetaan, niin eikös ulkona sitten ulkoisteta? Kyllästyin katselemaan etupihalta viime keväänä lähdöt saaneen omenapuun kantoa ja päätin tehdä asialle jotain. Noin tuore kantohan ei hevillä tuosta nouse, joten turvauduin helpompaan vaihtoehtoon ja maisemoin sen piiloon. Kuvat ovat kännykkälaatua, mutta kyllä näistä selvän saa. Ja nurmikkokin mokoma ajamatta, mutta mitäpä sitä totuutta kaunistelemaan :)

Tästä oikeanpuoleisesta kuvasta lähdettiin liikkeelle.






Voikukan juuria kannon ympäriltä kaivellessani esiin putkahti varsin yllättävä löytö. Korvasienivauva, keskellä omaa pihaa! Pituutta tällä söpölaisellä oli vajaat kolme senttiä, joten ruoanvalmistus tästä herkusta sai jäädä haaveeksi, kun kavereita sille ei löytynyt. Ryöppäämisen jälkeen ei paljoa mahantäytettä olisi jäänyt :)

Poistin siis rikkaruohot (voikukan juuret olivat muuten yllättävän tiukassa omenpuun juurien suojissa!), asetin suodatinkankaan ja aloin latomaan kiviä kannon ympärille ja päälle. Muutostyön budjetti minulla oli pyöreät 0 euroa, eli sillä aineistolla mentiin, mitä omasta takaa sattui löytymään. Selvää suunnitelmaa ei vielä kasausvaiheessakaan ollut, vaihtoehtoina oli mm. kivikkokasvit tai jonkinlaisen köynnöskasvin ruukun piilottaminen kivien keskelle. Pihalta paikkaansa etsinyt kurki kuitenkin halusi muuttaa kasaa koristamaan, ja lopputulos oli jotenkin karulla tavalla kaunis. Kokonaisuudessaan tämä oli tosi helppo ja nopea toteuttaa, eli jos ei sitten pidemmän päälle silmää miellytäkään, niin ei mene iso työ hukkaan vaikka purkaisi kasan poiskin ja keksisi tilalle muuta.

maanantai 22. huhtikuuta 2013

Samettisempaa kuin itse sametti

On meillä pöydässä nähty viime aikoina muutakin kuin jälkiruokia ja leivonnaisia. Maa-artisokkakeittoa olen syönyt muutaman kerran erinäisissä yhteyksissä, ja menetin sydämeni sille jo ensimaistamisella. Tämän ohjeen olen saanut anopiltani, jonka versiossa päällä oli paistettuja sieniä. Tätä keittoa kanssamme syömässä ei ollut sienenystäviä, joten vaihdoin kaveriksi rapeaksi paistetun pekonisilpun, joka toimi myös erittäin hyvin. Myös uunissa paahdettu, murusteltu parmankinkku kävisi tähän jos haluaa astetta juhlavamman version. Minä tein tätä alkuruoaksi, mutta voisin hyvin tehdä myös vaihtelun vuoksi ihan tavallisen kasvissosekeiton sijaan arkipöytään, mistää hifistelystä ei siis ole kyse. Mutta pirun hyvää tämä on, uskokaa pois.



Maa-artisokkakeitto
(alkuruoaksi noin neljälle, pääruokana kahdelle)

Ainekset:
500 g maa-artisokkaa
3-6 jauhoista perunaa, koosta riippuen
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
Nokare voita
0,5 litraa kasvislientä
2 dl kuohukermaa
Suolaa
Valkopippuria
Muskottipähkinää

Kuori ja pilko perunat, maa-artisokat ja sipulit. Kuumenna rasva kattilassa ja kuullota kasviksia muutaman minuutin ajan. Lisää kasvisliemi ja keitä 15-20 minuuttia, kunnes kaikki ainekset ovat kypsiä. Soseuta tasaiseksi vaikka sauvasekoittimella, lisää kerma ja mausteita oman makusi mukaan ja kuumenna. Alkuperäisessä ohjeessa muskottipähkinää ei ollut, mutta se sopi keiton makuihin erittäin hyvin. Tarjoa sellaisenaan alku- tai pääruokana, tai lisää haluamaasi lisuketta pinnalle (pekonia, paistettuja sieniä, krutonkeja tms.).


lauantai 13. huhtikuuta 2013

Päiväkahviseuraa

Minä en varsinaisesti ole muffinien suuri ystävä, ja harva ohje on sellainen, mitä tulisi tehtyä uudestaan. Tässä on kuitenkin yksi niistä harvoista. Muffinien leipominen on mukavaa myös lasten kanssa, ja neiti neljä vee osallistuikin puuhaan mielellään. Nämä ovat siis helppotekoisia, koko perheen makuun ja isona bonuksena myös se, että muffinit eivät lässähdä paiston jälkeen, mitä tapahtuu minun muffinikokeiluissani harmittavan usein. Päälle testasin Valion vaahdotettavaa suklaakermaa, joka toimi vallan hyvin (paitsi että inhoan pursottamista, ja omistan ainoastaan muovisia huonoja ja vielä huonompia tyllia, joista valitsen lisäksi aina väärän, mutta älkää antako ulkonäön häiritä). Koristekiehkurat otin Pätkiksestä kuorimaveitsellä.


Pätkismuffinit
16-20 kpl

Ainekset:
1,5 dl sokeria
2 munaa
150 g voita
3,5 dl vehnäjauhoja
Ripaus suolaa
2 tl leivinjauhetta
3 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
1,5 dl maitoa
200 g Pätkiksiä

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää munat voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi taikinaan puuhaarukalla tai nuolijalla sekoitellen vuorotellen maidon kanssa. Rouhi Pätkikset hyvin karkeasti, joukkoon saa (pitää) jäädä runsaasti isoja paloja, jotta muffinissa on ihania minttusuklaisia sattumia.

Nostele kahden lusikan avulla muffinivuokiin taikinaa, jätä kohoamisvaraa noin 1/3 vuoan tilavuudesta. Paista 225 asteessa keskitasolla noin 12 minuuttia. Koristele jäähtyneet muffinit tomusokerilla tai tuhdimmin suklaakermavaahdolla ja Pätkiksillä kuten tässä.


tiistai 2. huhtikuuta 2013

Helppoa, hyvää ja halpaa = täydellinen jälkiruoka?

Seuraava ohje ei vaadi paljoa, mutta antaa sitäkin enemmän. Valmiin jälkiruoan hakeminen kaupasta on työläämpää, kuin tämän valmistus itse. Kolmella ainesosalla pystyy oikeasti laatimaan aika täydellisen jälkiruoan, eikä peukalo keskellä kämmentäkään juuri tässä ruokalajissa haittaa. Limen määrää säätelemällä makuun pystyy vaikuttamaan paljon, kahdella limellä tulee omaan makuun sopiva, kolmella jo aika kirpakka vanukas. Ja jos sitruuna on mieleen limeä enemmän, mehuksi voi laittaa noin desin sitruunamehua. Vanukas ei välttämättä vaadi päälle mitään, mutta tuore mango tai vaikkapa mansikat sopivat kaveriksi oikein hyvin. Koristeeksi voi heittää myös pari mintunlehteä, mutta kasvimaalla on vielä metri lunta, joten ehkä seuraavalla kierroksella sitten. Meillä myös lapset tykkäsivät!


Lime posset
6 annosta

Ainekset:
4 dl kuohukermaa
1,5 dl sokeria
2-3 limetin mehu

Mittaa kerma ja sokeri kattilaan. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä muutaman minuutin ajan koko ajan sekoitellen. Purista ja siivilöi limeteistä mehu. Lisää kermaseokseen ensin 2 limen mehu, maista ja lisää mehua oman makusi mukaisesti tarvittaessa. Kaada seos kuuteen tarjoiluastiaan ja peitä ne kelmulla. Laita jääkaappiin jäähtymään ja hyytymään ainakin 4 tunniksi, mieluusti vaikka seuraavaan päivään. Tarjoa sellaisenaan tai pilko päälle pari viipaletta mangoa tai muutama tuore mansikka. Nämä säilyvät jääkaapissa useamman päivän (jos säilyvät...).