keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Totuus ja mistä sen kuulee

Tein vissiin ensimmäistä kertaa elämässäni tällaista voitaikinakuorista lihapiirakkaa. Muistan, että vastaavaan tapaan tehtyä piirakkaa oli meillä pöydässä useinkin lapsena. Kerroin sitten neljävuotiaalle, että mummo teki tällaista silloin kun äiti oli pieni, ja pikkuneiti kysyi: "Ai silloin ennen vanhaan?". Myönnettäköön, että eihän tässä nyt ihan nuoruuden loistossa enää olla, mutta ENNEN VANHAAN?! Onneksi olen tyystin unohtanut sen sanonnan joka liittyi totuuteen ja siihen mistä sen kuulee :D No, tässä kuitenkin ohjetta, olkaapa hyvät:


Lihapiirakka voitaikinakuoressa

1 piirakka, tupla-annoksella tulee pellillinen

500 g voitaikinaa

1,5 dl puuroriisiä (raakana)
1 kasvisliemikuutio
400g jauhelihaa
1-2 sipulia
2 kananmunaa (+ 1 voiteluun)
Tilliä
Valkopippuria

Sulata voitaikina ohjeen mukaan (tai tee itse). Keitä riisi kypsäksi kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä. Paista jauheliha ja pilkottu sipuli pannulla, mausta pippurilla. Keitä munat kypsiksi ja silppua pieneksi. Sekoita täytteen ainekset yhteen ja mausta tillillä. Kaulitse voitaikina pellin kokoiseksi, ota halutessasi kaistale reunalta koristelua varten sivuun. Jaa täyte piirakan keskelle ja kostuta taikinan reunat vedellä. Käännä reunat päällekkäin ja painele yhteen. Kun käärö on suljettu, kannattaa kääntää saumapuoli vielä alaspäin niin lopputulos on vähän nätimpi tai ainakin pysyy paremmin kiinni. Muutama pisto haarukalla pintaan ja sitten voitelu munalla. Jos jätit taikinaa koristelua varten niin sitten vielä koristeita mielen mukaan päälle (esim. pikkuleipämuotilla taiteiltuna) ja voitelu myös niille. Paista 200-asteisen uunin alatasolla 20-30 minuuttia. Tarjoa lämpimänä.

2 kommenttia:

  1. tämä menee kokeiluun,itse tehnyt vain rasvakeittimessä sellaisia taikinakuorisia lihapiirakoita (vähän kuin lörtsyt),joita kannattaa kokeilla. tää voitaikina ohje on varmasti hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäisikin tehdä joskus noita rasvassa keitettyjä lihapiirakoita. Kaupan lihapiirakat on ällöjä, kun se täyte on niin epämääräistä, itse voisi laittaa vaikka ohra-jauhelihatäytteellä :P

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin käynnistäsi!