lauantai 19. tammikuuta 2013

Mainettaan helpompaa herkkua

Minusta hyvää voileipäkakkua on aika helppo tehdä. Lähipiirille se myös maistuu, joten aika usein kun meillä juhlitaan, pöydässä on jonkinlainen voileipäkakku. Aikaahan tähän saa jonkin verran tuhraantumaan, mutta muuten onnistuminen ei oikeasti ole hankalaa. Minulla on myös "idioottivarma" konsti saada kauniin muotoinen ja koossa pysyvä kakku, ja se on koota kakku isoon karkkirasiaan, joita saa liki jokaisesta irtokarkkeja myyvästä kaupasta ilmaiseksi. Siihen menee täydellisesti 4 isoa paahtoleipäsiivua/kerros, ja koossa pysymisen myös leikatessa voi varmistaa aloittamalla joka toisen kerroksen puolikkaalla siivulla jolloin saumat tulevat eri kerroksissa eri kohtiin. Tällä seuraavalla ohjeella täyte riitti yhteen 5-kerroksiseen karkkirasiakakkuun sekä 4-kerroksiseen leipävuokaan koottuun kakkuun. Tässä "kahden kakun taktiikassa" on myös se etu, että jos vieraita tulee pitkin päivää tai eri päivinä, ei viimeisillekään tarvitse tarjota useaan kertaan tai aamusta iltaan pöydässä seissyttä kakkua.


Kinkkuvoileipäkakku
1 iso tai pari pienempää kakkua, riittää hyvin ainakin 15 hengelle

Kolmisenkymmentä paahtoleipäviipaletta, tarkempi määrä riippuu siitä, mihin muotoon kakun/kakut teet
Maitoa kostutukseen

Täyte:
3 rasiaa paprika-chili- tuorejuustoa (Viola)
1/2 prk kermaviiliä
1 punasipuli
2-3 maustekurkkua
1 iso omena tai 1 paprika
500 g palvikinkkua
2 tl sinappia
Mustapippuria

Koristeluun:
400 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 prk kermaviiliä
Ripaus valkopippuria
Kirsikkatomaattia
Ohuen ohuita kinkkusiivuja
Jotain vihreää, esim. persiljaa, basilikaa, rucolaa

Vuoraa valitsemasi astia(t) tuorekelmulla. Tämä ei ole pakollista, mutta helpottaa sekä kakun käärimistä pakettiin vetäytymään, että sen irrottamista astiasta vetäytymisen jälkeen. Leikkaa paahtoleivistä ohuesti reunat pois. (Voileipäkakkuun käy myös hyvin muuten ruisleipä, esimerkiksi joka toiseen leipäkerrokseen. Antaa ihanasti makua ja rakennetta kokonaisuuden olematta kuitenkaan liian rukiinen.) Lado ensimmäinen kerros leipiä tiiviisti vuoan pohjalle, kostuta maidolla (tai lihaliemellä). Tee täytteen aineksista tasaista hakkelusta ja sekoita tuorejuuston, kermaviilin ja mausteiden kanssa tasaiseksi. Laita kerros täytettä leipien päälle, lado toinen kerros leipää, kostuta ja jatka samaan malliin kunnes korkeus on sopiva. Yleensä 3-4 täytekerrosta on hyvä. Kostuta vielä päällimäinen kerros leipää ja kääri päälle kelmun reunat jos vuorasit vuoan sillä. Laita karkkirasian kansi päälle tai jos käytit muunlaista vuokaa, painoksi sopii esimerkiksi puinen leikkuulauta. Nosta jääkaappiin tekeytymään yön yli.

Seuraavana päivänä kumoa kakku tarjoilualustalle. Sekoita kuorrutuksen ainekset ja levitä kakun päälle. koristele haluamallasi tavalla. Itse suosin voileipäkakuissa aika minimalistista koristelua, koska kakun siististi leikkaaminen on huomattavasti hankalampaa, jos päällä on vieri vieressä leikkeleitä ja puoli kasvimaata salaatteineen. Sitten vaan kakkua pöytään tarjolle, "aseeksi" kannattaa valita terävä kakkuveitsi tai -lapio, etenkin jos välissä on myös ruisleipää. Nam!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätät kommentin käynnistäsi!